ATMOSFERES TÒXIQUES. “Les atmosferes tòxiques de la societat industrial”. 04/12/2012-16/04/2013. Coordinat per Ximo Guillem & José R. Bertomeu (Institut d’Història de la Ciència i la Medicina ‘López Piñero), amb col·laboració de Clara Florensa & Agustín López (CEHIC-UAB).

Aquest cicle que se celebra a Barcelona (taula rodona) i a València (col·loquis).

La història ambiental és sens dubte un dels àmbits acadèmics emergents més dinàmics i amb més possibilitats de creixement dins els estudis històrics de la ciència, la tecnologia i la medicina. Fins el moment, les iniciatives específiques que s’han impulsat al nostre país han estat més aviat minses però comunitats acadèmiques com l’alemanya o la nord-americana no han dubtat a invertir importants esforços per impulsar publicacions periòdiques, congressos anuals i centres de recerca especialitzats en la història ambiental. El cicle de seminaris que ací proposem connecta amb aquest àmbit i es presenta com una nova oportunitat per no deixar la nostra comunitat local al marge d’esdeveniments tan importants per al futur de la disciplina.

D’altra banda, l’aproximació a la història ambiental que s’hi realitzarà té fortes continuïtats amb uns estudis en història de la salut pública que ja tenen una major tradició en el nostre context. Concretament, a través del que s’han anomenat els estudis en salut ambiental i ocupacional connectarem salut i ambient, tradició i innovació. Esperem així estimular intensos debats i futures vocacions alhora que connectem amb un públic general que ja ha manifestat en nombroses ocasions el seu interès pels reptes ambientals de la nostra societat.

El cicle inclourà investigadors de primera línia, procedents d’Alemanya, França, Anglaterra i l’Estat espanyol. A més a més, les conferències es complementaran perfectament en considerar els impactes ambientals de la societat industrial en els àmbits rural i urbà i la seua incidència sobre la salut d’operaris i comunitats locals. Ho faran amb l’estudi de casos essencials com són: els fums urbans, els plaguicides del camp i la silicosi a explotacions mineres i industrials. Les atmosferes tòxiques que en aquests casos s’hi generaren motivaren interessants reaccions de científics, sindicats i autoritats locals. Les podrem comparar i així introduir-nos en els antecedents de l’ambientalisme modern.

1.1 Taula redona amb motiu del 50è aniversari de la publicació de “Primavera silenciosa” (“Silent Spring”) de Rachel Carson. 04/12/2012, 19:00. (coord. per C. Florensa & A. López, CEHIC-UAB). Amb la participació de Joandomènec Ros (UB – ecòleg i autor de la traducció al castellà més recent del llibre de Carson), Miquel Porta (Institut de Recerca de l’Hospital del Mar-IMIM – biotecnòleg i expert en composts tòxics persistents), Antonio Buj Buj (UB – historiador de les plagues i l’agricultura a Espanya i Àfrica) i Joaquim Elcacho (periodista i comunicador científic i medioambiental). Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 19:00  

Enguany es commemora el 50è aniversari de la publicació de Silent Spring (Primavera Silenciosa) que denuncià el perill de determinants pesticides com el DDT per a la salut de l’home i de la resta d’éssers vius. La popularitat de Silent Spring va engegar un procés que portaria a prohibir l’any 1972 determinats usos del DDT als EEUU i posteriorment a gran part dels països del món. Aquest tòxic va ser el primer insecticida produït a gran escala i una important font d’ingressos per les grans companyies agroquímiques nascudes a la primera meitat del segle XX.

La repercussió social, econòmica i política d’aquest llibre ha estat enorme. El llibre però també ha rebut moltes crítiques, per exemple, pels perjudicis que la prohibició del DDT ha pogut provocar en la lluita contra la malària en alguns països de l’Àfrica. El best seller, la icona ecologista, la científica solitària i la lluitadora contra el Goliat de les grans empreses són diferents vessants d’un mateix fenomen que s’ha d’analitzar en tota la seva complexitat. Es fa necessari aconseguir un debat que analitzi el llibre des de diferents angles, interessos i perspectives per tractar d’aproximar-nos-hi d’una manera global.

Aquesta és la finalitat d’aquesta taula rodona , que inclou un ventall d’experts que abordaran el significat de l’obra de Carson des de un gran nombre d’angles, que inclouen la història, la comunicació, l’ecologia, l’economia i els estudis socials de la ciència i la tecnologia, entre altres.

Aquesta iniciativa inclou el bloc Primavera Silenciosa 2012, que recollirà materials diversos conduents a la preparació del debat, i el compte @SilentSpring12 des de qual s’informarà sobre les novetats de la taula redona.

CONFERÈNCIES-ATMOSFERES TÒXIQUES

1.2. Frank Uekoetter (Rachel Carson Center. Ludwig-Maximilians-Universität Fellow). “Urbanity Spoiled. Pollution in the City in and beyond the Age of Smoke”. 07/02/2013, IHMC, València, 17:00.

1.3. Nathalie Jas (Unité RiTME, INRA). “Agricultural Pesticides & Public Health in the Twentieth Century”. 28/02/2013, IHMC, València, 17:00.

1.4. Joseph Melling (Centre for Medical History, University of Exeter). “Dangerous Trade. Histories of Industrial Hazard across a Globalizing World”. 07/03/2013, IHMC, València, 17:00.

1.5. Thomas Le Roux (Maison Française d’Oxford-CNRS). “Industrial pollution and risk: the great French shift, 1750-1850”. 21/03/2013, Sala Darwin,Universitat de València, Campus Burjassot, 12:30

1.6. Alfredo Menéndez Navarro (Universidad de Granada). “Amianto: de problema laboral a riesgo ambiental, 1960-1980”. 16/04/2013, IHMC, València, 17:00.


Share