Benvinguda al Programa de Col·loquis 2016-2017 i presentació dels Itineraris Virtuals d’Història de la Ciència

 

Coordinadors: Miquel Carandell (Històries de Ciència); Laura Valls (CEHIC-UAB i CSIC); Clara Florensa (CEHIC-UAB); Judit Gil Farrero (CEHIC-UAB)

 

Resum:

Benvinguda al Programa de Col·loquis 2016-2017

 

Itineraris virtuals, matemàtiques de Leibniz, accidents industrials, malalties mentals, museus anatòmics, geografia humana, patrimoni industrial, fotografia històrica (repetim després de l’èxit del curs anterior!), natura a la plana de Vic, patrimoni científic publicat, conflictes amb l’energia nuclear…

Com sempre, el Programa de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica ve farcit de propostes interessants, atractives i d’alt nivell acadèmic. Gran varietat de temes que se sumen a aquest intens curs, en el que també gaudirem de la Trobada de la Societat a Castelló i de l’Escola de Primavera a Maó. Aprofitant la celebració del primer col·loqui, la presidenta de la SCHCT donarà la benvinguda al nou curs.

 

Itineraris Virtuals: “Històries de Ciència al mòbil, per a autòctons, i per a guiris

 

La història de Barcelona és plena de ciència. La podeu trobar als carrers, edificis i monuments de Gràcia, Ciutat Vella, el Raval, Sant Andreu, Montjuïc, etc. Us convidem a descobrir una Barcelona poc habitual a través de set itineraris urbans que recorren els barris de la ciutat a través de la ciència, la història i la societat.

Rutes científiques virtuals és una iniciativa de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT) de l’Institut d’Estudis Catalans, que es va posar en marxa el 2014. Aleshores es van crear quatre itineraris virtuals i va comptar amb el suport econòmic de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. D’ençà, s’han ideat nous itineraris i gràcies a l’obtenció d’una British Society for the History of Science Special Project Grant, enguany s’ha dut a terme la versió anglesa de tots els itineraris.

En aquest acte presentarem el nou espai virtual d’aquestes rutes científiques, en català castellà i anglès, a la plataforma Izi Travel. Aquest espai permetrà no només gaudir de les rutes al nostre telèfon mòbil sinó també proporcionarà una versió en audioguia. Volem aprofitar l’ocasió per a discutir amb experts de dins i de fora de la disciplina, amb usuaris i amb tots aquells interessats, les qüestions relacionades amb els itineraris com poden ser el turisme sostenible, el creixent interés per la història de Barcelona o l’educació.

Número de sessions dins el cicle: 1

Ponents:

– Miquel Carandell (Històries de Ciència)

– Laura Valls (CEHIC-UAB i CSIC)

– Xandra Troyano Gontá (Historiadora, experta en itineraris culturals i turisme sostenible, http://xanxano.com)

– Alfons Zarzoso (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya)

Share