VERNE. “De la ciència a l’imaginari: Una lectura científica de Jules Verne”. 02/10/2012-18/12/2012. Coordinat per Pasqual Bernat (CEHIC-UAB i Agrupació Astronòmica d’Osona). En col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i la Societat Catalana Jules Verne.
(aquests col·loquis tenen lloc a la Biblioteca Sagrada Família).
Llegir una novel·la de Jules Verne és encetar un viatge en el temps per traslladar-se a la segona meitat del segle XIX: quan encara marxaven exploradors a la conquesta de regions del planeta encara verges, quan els científics admiraven tothom amb descobertes cada vegada més sorprenents, quan la fe en el progrés era una actitud vital indefugible… Verne, fill de la seva època, ens recrea un univers particular, ple d’aventures i coneixement, però també d’objectes i màquines fantàstics, amb formes i concepcions agosarades, més aviat situats en un futur previsible que no pas en un present real.
I és que Verne, des de la seva quotidianitat decimonònica, ens trasllada sovint a un futur racional, bastit amb els ingredients d’una ciència que ell coneixia i que utilitzava com a argument constant. En efecte, la característica principal de la majoria de les obres de Jules Verne és la de estar amarades d’una confiança plena en la ciència i en la tècnica com a agents de domini de la naturalesa i de garantia del progrés social de la humanitat. Una literatura que, en fer del coneixement científic el seu eix principal, ha esdevingut el màxim exponent del que, ja a la mateixa època de Verne s’anomenà “novel·la de la ciència” i que, a més de fascinar generacions senceres, ha esdevingut, també, el punt de partida de nombroses vocacions científiques arreu del món.
En aquest cicle de col·loquis, pensats també com un seguit de sessions d’un club de lectura monogràfic dedicat a Verne i la seva obra, s’abordarà no només la narrativa verniana, sinó que també es farà una incursió a la mateixa persona del l’escriptor analitzant-ne tot el context de la seva trajectòria vital. Un context que abordarem especialment des de la seva perspectiva científica destacant-ne les interaccions de l’autor i el seu treball amb el coneixement científic i tecnològic de la seva època.
El cicle s’estructurarà en quatre sessions: una en què es glossarà la persona de Jules Verne i el significat de la seva “novel·la de la ciència” i altres tres en què a través de la lectura de sengles novel·les de l’autor els participants del cicle podran conèixer i comentar des de les fonts mateixes la concreció literària de l’univers científic i ideològic que el projecte de divulgació del coneixement vernià ens a deixat com a llegat.
8.1. “Una literatura a la recerca d’autor. El cas de Jules Verne i la novel·la de la ciència”. 02/10/2012.
8.2 “Viatge al centre de la Terra. Un descens trepidant al cor del coneixement i la ciència del segle XIX”. 23/10/2012.
8.3 “Els cinc-cents milions de la Begum. Ciència, política i utopia”. 14/11/2012.
8.4 “París al segle XX. La ciència deshumanitzada pren el control”. 18/12/2012.
Les sessions del cicle seran conduïdes per Pasqual Bernat, historiador de la ciència i investigador del Centre d’Estudis d’Història de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona. El cicle adoptarà el format de club de lectura en què els participants hauran tingut l’oportunitat de llegir prèviament el text indicat per a cada reunió i, també, hauran pogut consultar el dossier de lectura complementari per conèixer millor l’obra a llegir i el context literari i científic que l’envolta. Durant cada sessió els participants i el conductor establiran un diàleg-tertúlia a fi de posar en comú les impressions i opinions de la lectura triada. Amb aquest format es pretèn dotar el cicle d’una participació activa dels assistents, estimulant el debat i l’anàlisi col·lectiva per assolir una millor i més amplia coneixença del significat de l’obra literària de Jules Verne i la seva connexió amb la ciència del seu temps.
El cicle estarà organitzat per Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans i que agrupa la comunitat d’historiadors de la ciència i de la tècnica de les terres de parla catalana; la Societat Catalana Jules Verne (SCJV), associació que aplega els entusiastes catalans de l’obra ide la persona del cèlebre escriptor francès Jules Verne i la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona, centre de lectura especialitzat en ciència amb una llarga experiència en l’organització de clubs de lectura científics i d’activitats de divulgació cultural de tota men.
Aquest cicle es construeix sobre l’èxit de l’experiència prèvia (2011-2012) del cicle “Ciència i literatura: Una cruïlla inevitable” coordinat per Pasqual Bernat ja en col·laboració amb la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona, centre de lectura especialitzat en ciència amb una llarga experiència en l’organització de clubs de lectura científics i d’activitats de divulgació.