Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme

Andrea Graus CEHIC/UAB: “Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme”. 03/02/2014, Vic.

 

Pot un científic ser espiritista? Humbert Torres, metge, polític republicà exiliat i espiritista lleidatà n’és un bon exemple. En aquesta conferència examinarem la seva trajectòria dins del “món del paranormal”. En el camí, farem un retrat del moviment espiritista a Catalunya a principis del segle XX, així com de les diferents formes (pseudo)científiques que va prendre, per exemple: la parapsicologia. Com veurem, el compromís de Torres amb l’espiritisme va continuar durant el seu exili a França, després de la guerra civil. El seu cas ens servirà per entendre un moment històric on els límits entre la ciència i la pseudociència s’estaven negociant, i on moviments com l’espiritista van tenir un paper destacat.

L’Andrea Graus és doctoranda del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tesi tracta sobre les investigacions psíquiques amb mèdiums i l’espiritisme a Espanya (1888-1931), en relació a la història de la psicologia.

Share