Tres nous Itineraris d’Història de la Ciència per Barcelona!

Després de l’èxit dels itineraris per Barcelona realitzats el curs anterior, enguany la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica torna a apostar per aquest format amb la realització de tres rutes a través d’alguns dels espais que han estat testimonis de com ha canviat l’activitat científica a la ciutat.

Els tres itineraris proposats voldran fer doncs una altra mirada a Barcelona, una mirada científica que ens mostrarà patrimoni de la ciutat que sovint es poc conegut pels ciutadans. Seguint l’estela de projectes com el de “Barcelona: An urban history of science and modernity”, amb molts socis de la SCHCT implicats, aquests itineraris volen explorar què ens pot dir la ciutat sobre la història de la ciència i, a la vegada, què ens diu la història de la ciència sobre la ciutat i la seva història.

Seran doncs tres itineraris que recorreran tres temàtiques i zones de Barcelona ben diferents. Per una banda coneixerem la ciència i tecnologia que es va poder veure a l’Exposició Universal de 1929. Visitarem els espais que van acollir l’Exposició, els discursos científics i tècnics que s’hi van presentar i els mecanismes en que aquests discursos, generalment triomfalistes, amagaven una realitat molt més amarga. La segona d’aquestes rutes ens portarà al barri de Sant Andreu. Allà coneixerem les indústries que s’hi van desenvolupar, els obrers que hi treballaven i les condicions en què ho feien. Anirem també una mica més enllà del Sant Andreu industrial i veurem diferents aspectes científics d’un barri molt desconegut pels barcelonins. La última de les rutes s’anirà gairebé fora del que coneixem, avui en dia, com a ciència. Explorarem el món espiritista, un moviment que va ser molt fort a Barcelona. Com s’organitzaven? Què deien? Hi havia científics entre els seus membres? Com eren considerats pel establishment científic del moment? Com van lluitar per fer sentir la seva veu?

Els itineraris són gratuïts però cal inscripció prèvia a itinerarischct@gmail.com.

Els tres itineraris seran realitzats els següents dies:

2 de Març: “Ciència i Tecnologia a l’Exposició Universal de 1929”
16 de Març: “Indústria i Ciència a Sant Andreu”
23 de Març: “En els límits de la ciència: Espiritisme a Barcelona”

Guies: Miquel Carandell (SCHCT/Històries de Ciència), Judit Gil (CEHIC-UAB).

Coordinadors: Miquel Carandell (SCHCT/Històries de Ciència), Clara Florensa (CEHIC-UAB).

Organitza: SCHCT.

Share