15Març: CTM a les places: rosa medina, activistes despatologització & el públic a debatre a l’IEC!

Col·loquis de la SCHCT 2011-2012

Proper Dijous, 15 de MARÇ de 2012
Institut d’Estudis Catalans, 19:00 (c/ Carme 47)

Inauguració del Cicle permanent (coord. Jaume Valentines Álvarez )

Ciència, Tecnologia i Medicina a la plaça Catalunya:
Governabilitat, resistències i apoderament dels sabers científics”

amb la Taula Rodona:

El despatologizadora que lo despatologize…”

sobre la (des)patologització de la transsexualitat i sobre la (des)normativització científica de cossos, pràctiques i desitjos

amb Rosa María Medina Doménech ! (Universidad de Granada),
activistes per a la despatologització trans!
i el públic assistent !

———————

Un piscolabis

Manifest de l’Assemblea Octubretransbcn <http://octubretransbcn.wordpress.com/manifiesto-2011>.
Una ressenya del blog Saberes Subalternos <http://saberesubalterno.blogspot.com/2012/01/httpwww.html>

Un entrant sobre el cicle i la sessió…

Moltes comunitats compten amb un espai públic simbòlic preferent des d’on projectar les seves inquietuds, malestars i projectes polítics. Internacionalment, són representatives les places Tahrir a El Caire, Azadi a Teheran, De las tres Culturas a Mèxic D.F. o Tiannanmen a Pequín. A casa nostra, s’ha copsat aquest fet a la plaça Catalunya, amb l’acampada dels indignats del maig de 2011, i a la plaça Sant Jaume, circumdada per les icones del poder polític.

Els discursos i polítiques científiques no han quedat al marge d’aquesta mena de manifestacions. Exemples d’això són les mobilitzacions al voltant del Plan Hidrológico Nacional (PHN), la Molt Alta Tensió (MAT), els Organismes Modificats Genèticament (OGM), les centrals i cementiris nuclears, la privatització de l’expertesa, la guerra i la despesa de la ciència militar, les reformes d’educació pública o la patologització de la transsexualitat.

Malgrat que previst per al 2012, el 2013 serà testimoni de la revisió del Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM). Aquest manual proporcionarà les definicions i pràctiques mèdiques en les que es basaran molts dels psiquiatres que integren el servei de salut pública estatal.

Un dels trastorns que apareixen en el DSM és el trastorn d’identitat de gènere, amb el que la psicologia designa a les persones trans. El terme “trans” s’utilitza per a englobar a transsexuals, persones transgènere i travestis tot defugint dels llenguatges mèdics i socials imposats.

El 7 d’octubre de 2007, a partir de tres manifestacions simultànies a Barcelona, Madrid i París, el discurs contra la patologització de les identitats trans es va presentar públicament. Des de 2009, la campanya internacional Stop Trans Pathologization-2012 va esdevenir el nucli de l’activisme contra la patologització i medicalització forçada. Avui, altres veus – com l’Assemblea Octubretransbcn– formen part d’aquest activisme, creant nous protocols mèdics, redefinint les definicions científiques de gènere, sexe i sexualitat, creant xarxes de suport i comunicació amb actores heterogènies, visibilitzant la inconsistència de la norma i la normalització i portant els cossos trans a l’espai públic central des de les fronteres.


P.D.
Malauradament, aquest esdeveniment coincideix amb una de les presentacions que James R. Moore oferirà a Barcelona (15 i 16 de març). La coordinació del conjunt de la prolífica agenda barcelonina d’història de CTM no ha estat possible en aquest cas. Sentim les inconveniències que aquest fet pugui ocasionar.

Share