Mini-cicle “Museus història i ciències naturals”

Dijous, 12 d’abril de 2012
Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47), a les 19:00 h.

Ricard GUERRERO i Mercè PIQUERAS
Institut d’Estudis Catalans
De la idea a la realitat: Què és, què no és, i que voldria ser l’exposició Planeta Vida, del Museu Blau

Planeta Vida, l’exposició de referència del nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a partir d’ara Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya, és un viatge per la història de la vida i de la seva coevolució amb el nostre planeta. Ens explica com som i on estem. L’entrada a l’exposició ja suggereix quin serà el fil conductor: el pas del temps sobre la Terra i els canvis que ha experimentat la superfície del planeta al llarg de milers de milions d’anys. El projecte és una obra col·lectiva en què han participat científics (externs i del museu), museòlegs, arquitectes, dissenyadors, tècnics municipals i comunicadors. Els criteris de cada grup professional en desenvolupar un projecte d’aquesta magnitud i complexitat no sempre coincideixen els uns amb els altres. Són imprescindibles, per tant, el diàleg i les negociacions per tal d’aconseguir que l’obra mantingui el rigor científic, però compti amb els ingredients necessaris per fer una exposició atractiva per al públic general. Quan es descriu un fet científic a la ciutadania –i un dels fets científics més importants per a la humanitat és la història de la vida i de la Terra–, cal defugir d’un perill molt freqüent: el del convertir la ciència en un dogma, en una doctrina que s’ha d’acceptar sense objeccions. Per evitar aquest perill, l’exposició a la vegada mostra i interpreta els fets científics, tot presentant-los no com una realitat indiscutible sinó com una conseqüència del raonament, del debat i… per què no? d’un laboriós consens final entre diferents pensadors i pensaments.

Share