Comença el cicle DONA i COS – Teresa Ortiz i Esteban Rodríguez Ocaña – Dimarts 11 i Dimecres 12 de desembre a l’IEC

Comença el Cicle Dona i Cos amb col·loquis successius de Teresa Ortiz Gómez i Esteban Rodríguez Ocaña de la Universidad de Granada.

DONA I COS. “La dona i el seu cos: cultura sexual i reproducció entre el franquisme i la transició democràtica”. 11/12/2012-11/04/2013. Coordinat per Sara Fajula (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i Col·legi de Metges de Barcelona). SCHCT, en col·laboració amb el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.

Institut d’Estudis Catalans (C/Carme 47, 08001 Barcelona) a les 19:00h.

Dimarts, 11 de desembre de 2012

Teresa Ortiz Gómez (Universidad de Granada). “Anticoncepción, medicina y feminismo en España. Derechos políticos y prácticas de salud”. 

Teresa Ortiz Gómez, catedràtica d’Història de la Ciència del Departament d’A. P. i Història de la Ciència  i l’Institut d’Estudis de la Dona de la Universitat de Granada. Ha realitzat aportacions singulars a la història de la medicina des de una perspectiva de gènere, estudiant les professions sanitàries dels segles XVIII a XX, les organitzacions professionals i la participació de les dones en les activitats sanitàries. Ha estudiat el paper del gènere en la construcció dels discursos mèdics del segle XX i és una de les primeres historiadores de la medicina que ha incorporat les fonts orals a la seva investigació. Ha estat IP de nou projectes i contractes I+D+I i ha participat en altres deu, cinc d’ells europeus. Té experiència de col·laboració en equips interdisciplinaris i internacionals en els que ha treballat sobre relacions entre medicina, salut i societat en el segle XX. Més informació: http://www.ugr.es/~erodrig/

Dimecres, 12 de desembre de 2012

Esteban Rodríguez Ocaña (Universidad de Granada). “Hormónas de síntesis y prevención del embarazo. Una discusión científica y dogmática en la España franquista”. 12/12/2012, 19:00.

Esteban Rodriguez Ocaña, catedràtic d’Història de la Ciència del Departament d’A. P. i Història de la Ciència de la Universitat de Granada. Ha dirigit, com a investigador principal, sis projectes amb finançament competitiu des de 1982 i ha format part de quatre més, igualment ha obtingut un contracte amb la UE, dins del VI Programa Marc, per desenvolupar una activitat en xarxa amb altres 21 centres internacionals sobre els canvis contemporanis en la cultura de la salut experimentats a Europa i el seu anàlisis en termes multidisciplinaris, incloent la perspectiva històrica. Els seus interessos professionals han estat centrats en l’anàlisi de les relacions medicina societat, en diferents contextos i dominis (salut pública, malalties epidèmiques, medicina del treball, cura de la infància), amb especial atenció a l’Espanya contemporània.
Més informació:
http://www.ugr.es/~erodrig/

Per a més informació i el programa complet del cicle veieu ací.

Share