Cicle ATMOSFERES TÒXIQUES – Nathalie Jas – Dijous 28 de febrer, 17:00

Segon col·loqui del Cicle Atmosferes Tòxiques, amb la intervenció de Nathalie Jas (Unité RiTME, INRA)

Conferències celebrades a València i Barcelona, i retransmeses simultàniament a les dues ciutats a través de les instal·lacions de l’IHMC ‘López Piñero’ i l’Institut d’Estudis Catalans.

ATMOSFERES TÒXIQUES. “Les atmosferes tòxiques de la societat industrial”. 04/12/2012-16/04/2013. Coordinat per Ximo Guillem & José R. Bertomeu (Institut d’Història de la Ciència i la Medicina ‘López Piñero).

Nathalie Jas (Unité RiTME, INRA). “Making visible what was invisible: A task for historians? Arsenic and farm workers health in France 1890 – 1960”. 28/02/2013, 17:00.

La conferència, organitzada per L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero de València, serà retransmesa en directe des de l’Institut d’Estudis Catalans (C/Carme 47, 08001 Barcelona) amb l’oportunitat de participar activament en el torn de preguntes via internet.

El seminari abordarà l’exposició dels agricultors francesos als compostos d’arsènic usats en l’agricultura com a insecticides entre els anys 1890 i 1960. Diferents recerques històriques, dutes a terme en la dècada dels ’80 del segle passat, van permetre, per un part, confirmar els efectes nocius d’aquesta pràctica sobre la salut humana i, per una altra, analitzar de quina manera van poder romandre invisibles, socialment, aquests problemes durant dècades. Resulta crucial conèixer per què les exposicions dels pagesos a aquests pesticides sintètics, usats extensament des de la dècada dels anys ‘50, no s’han sotmès a França a un procés de control sanitari fins a temps recents. Entre els aspectes que es tractaran en la conferència destaca el paper de l’historiador i la seua labor investigadora a l’hora arreplegar i contrastar dades per a fer visible allò que, durant molt de temps, ha sigut invisible al conjunt de la societat.

Nathalie Jas és investigadora permanent a l’Institut National de la Recherche Agronomique (INRA – París). Entre les seues línies de recerca destaca l’anàlisi de la intensificació de l’agricultura i els seus efectes sobre la salut de la població. És la coordinadora del projecte de recerca “SocioAgriPest: Pesticides and Farm Workers Health: Between Visibilization and Invisibilization” (2013-2016), finançat pel Ministeri de Medi ambient de França. També és l’autora de Au carrefour de la chimie et de l’agriculture: els sciences agronomiques en France et en Allemagne 1840-1914 (Paris: Editions des arxives contemporaines, 2001). Entre els volums que ha co-editat destaquen ‘Risk and risk Society in Historical Perspective’ (History and Technology, 2007) i Toxicants, Health and Regulation since 1945 (London: Pickering & Chatto, 2013), tots dos amb Soraya Boudia. A més a més, és traductora al francès del treball de Ludwik Fleck Genesis and development of a scientific Fact – Genèse et développement d’un fait scientifique (Paris: Els Belles Lettres 2005 & Flammarion, 2008). En l’actualitat està treballant en el seu pròxim llibre: la regulació pel govern francés dels riscos sanitaris que plantejaven els pesticides usats en l’agricultura del segle XX.


Per a més informació i el programa complet del cicle, veure ací.

Share