Cicle: “Geografies audiovisuals”

Col·loquis de la SCHCT:

Dijous, 27 de febrer, 2014
IEC, Barcelona, 18:00 hrs.

Cicle: “Geografies audiovisuals”
Presenten: Fernando Vidal (ICREA/CEHIC-UAB) i Carlos Tabernero (CEHIC-UAB)
La pel·lícula, com a vehicle d’expressió artística, ofereix un mitjà únic en la seva capacitat disposar visualment narratives a l’espai. Per això, la pantalla pot ser un mitjà idoni per a explorar de la narrativa ‘espacial’ en història de la ciència amb propostes que traspassen l’àmbit acadèmic i el poden enriquir. El cicle visual de Geografies del Coneixement ofereix una mostra de projectes des de l’àmbit del cinema, del documental i de l’art que se serveixen de la mirada audiovisual per posar de manifest com els llocs, els espais, els territoris… condicionen i tensen les relacions entre poder i coneixement. La primera sessió del cicle analitza la pel·lícula, Das Experiment, d’Oliver Hirschbiegel, i la seva articulació narrativa d’un espai experimental molt particular.

Pel·lícula: Das experiment (El experimento); Oliver Hirschbiegel, 2001

Resum: El cine es un dels espais de la cultura contemporània que més ha abordat i problematitzat la relació entre les ciències i mecanismes de construcció i gestió socio-cultural. La pel·lícula Das experiment (El experimento; Oliver Hirschbiegel, 2001), a través de la dramatització del Stanford Prison Experiment de 1971, explora l’ètica de l’espai experimental. A partir d’aquesta pel·lícula, en aquesta sessió es pretén problematitzar des de diversos punts de vista (història de la ciència, estudis culturals, sociologia, estudis de cine) un dels escenaris clau del que podem anomenar les ‘Geografíes del Coneixement’.

La següent sessió del cicle serà:
Projecció del documental: “La Piedra Ausente” de Sandra Rozental i Jesse Lerner el 21 d’abril de 2014, IEC, amb comentaris per videoconferència de Sandra Rozental.

Share