Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella

Coordinadors: Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i Laura Valls (CSIC).

El parc de la Ciutadella de Barcelona ha estat des de la seva mateixa fundació, l’any 1872, un espai urbà consagrat a les ciències naturals. Testimonis d’aquesta continuada tradició naturalista en són el Museu de Ciències Naturals i el parc Zoològic, creats al 1882 i al 1892, respectivament. I també, tot i que una mica més tardana, l’escultura del Mamut instal·lada al parc a principis de segle XX. Però, la història de les ciències naturals al parc és més rica que els elements que han perdurat fins a l’actualitat. Així, un fet sovint oblidat és que el parc va acollir el primer aquari públic de la ciutat, a la capçalera de la Cascada monumental. O que la creació del “nou” Museu de Catalunya de Ciències Naturals, l’any 1917, va suposar la incorporació de tres edificis del parc –Castell dels Tres Dragons, Hivernacle i Umbracle- per a l’activitat museística que hom ja duia a terme l’edifici del Museu Martorell des de 1882. D’altra banda, així com el Zoològic ha fet diverses temptatives fallides al llarg del temps per abandonar el parc, en canvi, el trasllat a l’edifici blau del Fòrum de l’activitat adreçada al públic del Museu de Ciències Naturals ha suposat, pel moment, el tancament al públic dels dos edificis emblemàtics del museu al parc.
Aquest cicle se centrarà en els inicis del parc de la Ciutadella, i de les institucions científiques que s’hi van instal·lar, amb la intenció de posar de manifest les continuïtats, però també les discontinuïtats, de l’activitat naturalista al parc, al llarg del temps. S’intentarà respondre, en perspectiva també comparada amb altres casos europeus, i es discutiran alguns interrogants oberts, així com problemes i iniciatives al voltant de les polítiques envers el patrimoni científic del parc, si aquestes històries tenen rellevància per al museu i el zoològic.

 

Ponències:

 Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF, CSIC). 18/12/21014. IEC, Barcelona.

Laura Valls (CSIC) i Oliver Hochadel (IMF, CSIC), 15/01/2015, IEC, Barcelona.

Christina Wessely (Universidad de Lüneburg): “Laboratory, Zoo, Amusement Park. Arenas of Natural History in Vienna’s Prater, ca. 1900.” 12/02/2015, IEC, Barcelona.

 

Share