El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)

Us recordem que el proper dijous dia 15 de gener, a les 19h, tindrà lloc la segona sessió del cicle Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la ciutadella, amb el títol “El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)”:

El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)

Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Oliver Hochadel (IMF-CSIC)

 

Dijous 15 de gener, a les set de la tarda

Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)
 
D’entre les iniciatives que han circulat sobre els plans de futur pel Parc de la Ciutadella, algunes n’han destacat el fet que fou el primer parc científic de Barcelona, un fet prou cert i desconegut. En aquesta direcció, podem dir que, a més del primer museu públic de la ciutat, dedicat a la història natural, a les darreries de segle XIX també s’instal·là al parc, la primera col·lecció pública d’animals vius de la mà de Francesc Darder; que el primer aquari públic de la ciutat s’ubicà a la capçalera de la Cascada Monumental; i seguir la llista amb altres exemples més o menys afortunats. Però, quan intentem connectar passat i present, potser ens podem preguntar amb quina volu ntat ho fem. Volem simplement posar una etiqueta per legitimar futurs usos que no tenen res a veure amb el passat al que al·ludim? Què en sabem de les pràctiques científiques que s’hi han dut a terme? I què ens poden dir aquestes ara, en el present?
La sessió explicarà el procés de transformació de la Ciutadella des del parc higiènic de 1872, de Fontserè, fins al parc científic de 1917 amb la creació del Museu de Catalunya de Ciències Naturals. Examinarem algunes iniciatives com el zoològic, el mamut, els blocs petrogràfics, l’aquari o l’exposició de piscicultura, que ens mostraran quina era la concepció de la natura, les pràctiques científiques o la ideologia dels seus impulsors, així com les reaccions del públic. Esperem aportar alguns elements al debat sobre els usos que es pot donar al patrimoni científic del parc.
Share