Charla cicle humanitarisme: Una moralitat sense Déu?

HUMANITARISME, CIÈNCIA I MEDICINA, EN LA PAU I EN LA GUERRA

CICLE DE CONFERÈNCIES

✴ Dijous 19 d’abril

Una moralitat sense Déu? Lliurepensament, humanitarisme

i ciència a Catalunya (1868-1909)

Álvaro Girón

IMF-CSIC, Barcelona

El lliurepensament va ser un dels moviments politics i socials més importants en l’Europa del període 1860-1914. El lliurepensament català no va ser aliè a la sensibilitat humanitarista, encara que a partir de pressupostos propis. Compartia amb altres grups –com els quàquers– un pacifisme militant. Però el seu principal objectiu anava mes enllà: es tractava de l’alliberament de la humanitat de l’opressió del jou religiós. Una missió, alhora, ètica i política: era necessari crear un espai que possibilités el ple desplegament d’una moral humana autònoma radicalment deslligada dels mandats de les religions positives; era imperatiu que els individus abandonessin creences que veien com la pedra angular de l’ordre social i polític existent.

Aquest particular concepte de l’humanitarisme va tenir a veure, en part, amb l’intent de crear tota una sociabilitat d’oposició materialitzada en l’elaboració de rituals alternatius en tot allò que fes referència a la vida i la mort, i, sobretot, en la fundació d’escoles racionalistes i laiques. El gran esforç demandat requeria un nou guió: una cosmovisió materialista diferent de la fonamentada en el relat bíblic. Cosmovisió que es va articular a partir d’una lectura peculiar de l’evolucionisme i la termodinàmica.

Hora: 18:00 – 19,45

Sala d’Actes de la Delegació del CSIC a Catalunya

Egipcíaques, 15 – 08001 Barcelona – Metro L3-Liceu

Per a més informació: Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya

Tel. 93 443 27 59 – www.residencia-investigadors.es

Share