Aibar i Escolari a l’Ateneu Barcelonès / 15 juny / Nou Cicle

L’Ateneu debat el futur del llibre a la llum de les transicions tecnològiques del passat.

 

El filòsof Eduard Aibar i l’expert en mitjans digitals Carlos Alberto Scolari comparen el pas de la tinta al píxel amb fenòmens semblants en el passat.

 

•   L’acte, que es durà a terme el 15 de Juny a les 17,30 a l’Ateneu Barcelonès, forma part d’un nou fòrum de debat sobre la història de la ciència

 

 

Lloc i data d’emissió de la nota de premsa

Les transicions tecnològiques del passat poden ajudar a entendre quin serà el nou paper del llibre en el canvi de la tinta al píxel, El filòsof Eduard Aibar i l’expert en mitjans digitals Carlos Alberto Scolari exploraran aquesta idea en un debat que es durà a terme a l’Ateneu Barcelonès el 15 de Juny a les 17,30 h. El debat forma part del nou cicle “Ciència i Història: trobades a l’Ateneu”: un fòrum de reflexió sobre història de la ciència, co-organitzat amb el Màster Oficial en Història de la Ciència CEHIC-UAB.

L’acte complementa amb una perspectiva històrica el debat “Les llibreries, en perill d’extinció?” celebrat el dilluns 14 de maig de 2012, que es va dur a terme en el marc del cicle “Controvèrsies”, sempre a l’Ateneu.

“El nou paper del llibre: de la tinta al píxel”.

La irrupció d’Internet i de les tecnologies de la informació està revolucionant la cultura impresa. Tanmateix, aquesta transformació arrossega una certa inquietud social pel canvi històric que comporta en tota la cultura vinculada al text imprès. Comença a conviure amb el llibre imprès de tota la vida un nou protagonista que era un complet desconegut fins no fa gaire temps: el llibre digital.

Històricament, les “transicions tecnològiques” del passat han comportat l’arribada de nous invents, tecnologies i coneixement científic, que a la vegada han modificat a les societats i la seva manera d’entendre el món. Què opinen sobre aquest procés els experts en “transicions tecnològiques”? L’Ateneu Barcelonès ha convidat al doctor en filosofia i especialista en estudis de ciència i tecnologia Eduard Aibar, i al professor, investigador i expert en mitjans digitals, interfícies i ecologia de la comunicació Carlos Alberto Scolari, perquè ens expliquin com les societats han viscut i s’han adaptat a diverses transicions tecnològiques. A la vegada, ens donaran la seva opinió sobre quin és l’escenari al que ens està traslladant la digitalització del llibre imprès.

Un nou fòrum de reflexió sobre la història de la ciència

L’acte s’emmarca en un nou cicle de reflexió sobre la història de la ciència i la tecnologia, amb especial atenció en el paper que l’Ateneu hi ha jugat. El cicle “Història i Ciència: trobades a l’Ateneu” consisteix en un acte anual sobre un tema d’història de la ciència, amb experts tant en disciplines tecnocientífiques, com en ciències humanes i història. L’acte s’organitza cada any per part d’un estudiant del Màster Oficial en Història de la Ciència: Ciència, Història, Societat / Centre d’Història de la Ciència (CEHIC) – Universitat Autònoma de Barcelona, en el marc d’un conveni de col·laboració entre aquest i l’Ateneu, Aquest any, el sociòleg i estudiant del màster Ignasi Medà Calvet ha dissenyat l’acte.

 

DADES DE L’ACTE:

“El nou paper del llibre: de la tinta al píxel”

El futur del llibre a la llum de les transicions tecnològiques del passat.

A càrrec de l’Eduard Aibar, professor associat al Departament d’Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i d’en Carlos Alberto Scolari, professor titular al Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.

Divendres 15 de juny, 17:30 h, Ateneu Barcelonès (carrer Canuda, nº6, Barcelona), sala Verdaguer

CONTACTE:

Ignasi Medà Calvet

Tfn: 659.066.469

Correu electrònic: ignasi21mc@hotmail.com

Share