Químics a l’exili. L’impacte de la Guerra Civil en una comunitat científica

Químics a l’exili. L’impacte de la Guerra Civil en una comunitat científica

Dimecres 11 de desembre de 2013, a les 19:30
Ateneu Barcelonès, Sala Verdaguer

a càrrec de
Alfons Zarzoso, profesor d’Història de la Ciència, UAB
Artur Bladé, exfuncionari Conselleria Universitat i Recerca
Joaquim Sales, catedràtic emèrit de química inorgànica, UB
Agustí Nieto-Galan, profesor d’Història de la Ciència, UAB

La memoria personal d’alguns científics exiliats arrel de la Guerra Civil, com el ponent Artur Bladé, s’enllaça amb el coneixement dels historiadors en aquesta taula rodona. L’objectiu d’aquet diàleg és donar a conèixer les profundes conseqüències de l’exili de la Guerra Civil. Aquest va tenir un fort impacte en la societat catalana, incloent-hi el món científic. L’exili dels metges catalans és un dels casos més coneguts, però encara desconeixem en bona part la sort que van córrer altres comunitats de científics. Els químics catalans havien assolit una projecció internacional notable a les dècades del 1920 i 1930, que es va veure trucada per les conseqüències de la Guerra Civil.  A. Zarzoso parlarà del problema historiogràfic de l’exili científic. A. Bladé compartirà la seva experiència personal. s A. Nieto-Galán parlarà del cas d’Antoni Garcia Banús com a exemple de l’exili a Colòmbia i Venezuela. J. Sales parlarà de l’Enric Moles, un cas d’exili interior i repressió.

L’acte s’emmarca en el conjunt d’activitats de “l’Any Moles”, en homenatge al químic català, Enric Moles Ormella, (1883-1953) en el 130è aniversari del seu naixement i el 60è aniversari de la seva mort.

Co-organitzat per: Ateneu Barcelonès, Centre d’Història de la Ciència (UAB), Institut d’Estudis Catalans

Share