El món de la salut a la Barcelona de 1714

Inauguració de l’exposció del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Ex-vot c. 1700

Ex-vot c. 1700

Conferències a càrrec dels historiadors Alfons Zarzoso i Josep Maria Camarasa, autors del llibre Medicina i Farmàcia: Barcelona 1700

Presentació de Toni Soler, periodista i comissari del Tricentenari per l’Ajuntament de Barcelona. 
Amb la col·laboració del Col·legi de Faramacèutics de Barcelona.

Data i hora: 13 maig 2014 – 18.30 hores

Lloc Sala d’actes del COMB Pg. Bonanova, 47 Barcelona

Invitació 

EL MÓN DE LA SALUT A LA BARCELONA DE 1714

Una bona excusa per a saber quins eren els recursos terapèutics a l’abast dels barcelonins en aquella època. L’exposició s’endinsa en el món de la salut del 1700 presentant un món de jerarquies en les formes d’ensenyament, d’estructura professional i de representació social de metges, apotecaris i cirurgians. En què consistia la filosofia mèdica, anomenada galenisme, que va permetre donar respostes racionals als problemes de salut durant més de dos-mil anys? L’exposició permet veure els múltiples llocs de trobada d’aquella medicina amb la societat barcelonina, així com també ens mostra com la mateixa societat en feia ús mitjançant estratègies d’inversió en imatge pública. Al llarg d’aquest període, els representants d’aquella medicina van tenir un paper cada cop més rellevant, de primer ordre, en les institucions de governs de la ciutat i de Catalunya. L’exposició explica, finalment, el significat de l’Hospital i del Gabinet d’Història Natural dels Salvador durant la guerra de Successió, per tal d’acabar plantejant les conseqüències del resultat de la guerra el 1714 per aquella societat i qüestionant com es poden construir discursos històrics de pretesa modernitat a posteriori.

L’exposició es pot visitar, en horari laboral (de 8h a 21h dll a dv; i de 9h a 13h diss) a la seu del Col·legi de Metges fins el mes d’octubre. Aleshores, l’exposició iniciarà una gira per altres llocs de la ciutat de Barcelona i de Catalunya.

Share