Jornada per a la creació d’una Xarxa Internacional d’Investigació sobre Descartes i la Ciència

Jornada per a la creació  d’una Xarxa  Internacional d’Investigació sobre  Descartes i la Ciència

(Palma, Col.legi Oficial de Metges, 26 de maig de 20114)

Patronat Científic del Col·legi Oficial  de Metges de las Illes Balears (COMIB)

Grup d’Investigació d’Història de la Salut-IUNICS-UIB

Grup de Recerca de Filosofia Medieval i Moderna- GRFMM-UIB

Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

RESUM: L’aportació de Descartes al coneixement humà no cap reduir-lo únicament  a l’àmbit de la filosofia, sinó també en el de la ciència i , en particular en el de la medicina. Per aquesta raó un estudi sobre l’obra de Descartes sols  pot ésser realitzat des de una perspectiva interdisciplinari  que  uneixi  el treball  de diversos investigadors des de perspectives diferents. En conseqüència, l’objectiu comú que persegueixen els grups d’investigació de la UIB d’ Història de Ciències de la Salut ( GIHS_UNICS) i d’Història de la Filosofia Medieval i Moderna,  junt amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica amb la col·laboració del  Patronat Científic del Col·legit Oficial de Metges de les Balears és donar un primer impuls a la constitució d’una Xarxa Internacional d’Investigació sobre Descartes i la Ciència  que agrupi els recursos d’investigació que puguin generar-se  per explorar un tema d’interès tant per filòsofs, com per  historiadors de les ciències o simplement humanistes.

PROPÒSIT: Com primera acció d’un projecte comú orientat a la consecució dels objectius assenyalats  i que volem que tingui continuïtat en el temps, els citats grups e institucions han projectat una jornada per reunir a diferents investigadors interessats en fer realitat aquest projecte, La jornada s’iniciarà amb un debat entorn a la proposta de creació de la Xarxa Internacional i sobre els objectius de la mateixa. Els primers debats de la Xarxa Internacional versaran sobre Descartes i la Medicina: La naturaleza en Descartes. Los inicios del mecanicismo y su aplicación en la medicina. del que actuarà com a ponent el Dr. Victor Navarro; Descartes et la médecine del que actuarà  com a ponent la Dra. Delphine Kolesnik; La medicina y el dualismo cartesiano del que actuarà com a ponent el Dr. Francesc Bujosa; El hombre enfermo: La constitución del sujeto de la enfermedad del que actuarà com a ponent el Dr. Joan Lluís Llinàs.

ALLOTJAMENT: El comitè organitzador ha concertat preus especials pels assistents amb l’Hotel Palladium de Palma (al costat de la Seu del Collegi Oficial  de Metges de Balears). Passeig de Mallorca núm. 40, Tf. 0034971714821, info@hotelpalladium.com

PARTICIPACIÓ: L’organització anima a la participació en aquesta jornada fundacional a tots aquells investigadors interessants en la constitució i desenvolupament de la Xarxa Internacional d’Investigació sobre Descartes i la Ciència. Els participants tindran la consideració de membres fundadors de la Xarxa Internacional i tindran l’oportunitat de determinar les futures línies de desenvolupament del projecte. Se prega que comuniquin la confirmació d’assistència a andres.jaume@uib.es

INFORMACIÓ ADDICIONAL:

Andrés Jaume:  andres.jaume@uib.es

Joan March: joanmarch@telefonica.net , Tf.629436145

www.gihs.eu

PROGRAMA

Dilluns 26/05/2014 Seu del Collegi Oficial de Metges de les Illes Balears

MATÍ

9H30′ Proposta i debat entorn a la creació de la Xarxa Internacional d’Investigació sobre Descartes i la Ciència.

11H Inauguració de la jornada a càrrec del president del Patronat Científic del Col.legi Oficial de Metges de les Illes  Balears.

DEBATS INICIALS

Dr. Victor Navarro:  La naturaleza en Descartes. Los inicios del mecanicismo y su aplicación a la medicina.

Dra. Delphine Kolesnik: Descartes et la médecine.

TARDA

Dr. Francesc Bujosa: La medicina y el dualismo cartesiano.

Dr. Joan Lluís Llinàs: El hombre enfermo en Descartes. La constitución del sujeto de la enfermedad.

19H CLAUSURA

Debat i propostes de futur sobre la Xarxa Internacional d’Investigació sobre Descartes i la Ciència.


El desenvolupament de la jornada serà objecte d’una publicació monogràfica per part de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica en la que es recolliran les ponències, els debats i les conclusions

Seu de la Jornada:  la del COMIB Passeig Mallorca, 42 . Tf. 971 722200

(Trobeu la informació en castellà i en anglès en el document adjunt)

Share