‘The Dark Age’: Smoke Pollution in Urban-industrial Britain

Seminari sobre la contaminació atmosfèrica en les ciutats britàniques durant els segles XIX i XX:

 

 ‘The Dark Age’: Smoke Pollution in Urban-industrial Britain

Stephen Mosley (Leeds Beckett University, Regne Unit)

Dimecres 5 de novembre, a les 17h.

Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (IHMC). Palau de Cerveró, València.

Retransmissió en directe a:

http://www.uv.es/uvweb/centre-formacio-qualitat-manuel-sanchis-guarner/
ca/microsite/serveis-multimedia/directe-1285909559128.html

 

L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari ‘The Dark Age’: Smoke Pollution in Urban-industrial Britain, que tindrà lloc el pròxim dimecres 5 de novembre, a les 17 hores, en la sala de conferències de l’Institut i que serà emès en directe via streaming. El seminari, que forma part del cicle Toxic Atmospheres II, ha estat cofinançat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i serà impartit en anglès per Stephen Mosley, professor de la Leeds Beckett University (Regne Unit).

Durant tot el segle XIX i principis del segle XX, el fum sulfurós negre que expulsaven les xemeneies industrials i domèstiques va dominar els paisatges urbans al Regne Unit. Va ser el responsable d’ennegrir l’arquitectura urbana, d’obstruir la llum del sol, de destruir la vegetació i especialment de danyar la salut de la població. La contaminació atmosfèrica ha tingut i té una correlació directa amb els alts nivells de mortalitat per bronquitis i altres malalties respiratòries, sobretot durant els mesos d’hivern quan hi havia un major ús del carbó per a escalfar les llars. No obstant açò, malgrat la naturalesa tangible d’aquesta forma particular de contaminació de l’aire, la major part d’habitants d’aqueixes societats va viure en un entorn ennegrit sense massa protestes, principalment perquè el fum estava estretament relacionat amb la prosperitat i el treball de milers de persones.

Aquest seminari analitzarà la complexa qüestió de la percepció pública de la contaminació per fum. S’oferirà una gamma de diversos textos, d’informes científics i governamentals, amb els quals explorar les narratives enfrontades ‘riquesa-deixalles’ que va donar sentit i va propiciar la creació dels acords comuns de contaminació de l’aire en les principals ciutats britàniques com són Glasgow, Londres i Manchester. A partir de la segona meitat del segle XIX, va haver-hi molts intents de conscienciar a empresaris i caps de família perquè instal·laren noves tecnologies antifum, però aquestes mesures no van ser adoptades, de manera generalitzada, fins a la dècada de 1950.

 

Stephen Mosley va completar el seu MA i PhD en història en la Universitat de Lancaster. És senior lecturer en la School of Cultural Studies at Leeds Beckett University (Regne Unit). Les seues recerques se centren en la història de la contaminació ambiental i les seues derivacions tant socioeconòmiques com en qüestions de salut. Entre les seues publicacions destaquen: Common Ground: Integrating the Social and Environmental in History (2011, with Geneviève Massard-Guilbaud) que obri un diàleg entre les dues disciplines; The Chimney of the World: A History of Smoke Pollution in Victorian and Edwardian Manchester (2008 edn.), que examina a l’ésser humà i els seus costos ambientals en contaminació atmosfèrica en la primera ciutat industrial del món; i The Environment in World History (2010). Va ser editor de la revista científica Environment and History entre 2010 i 2014.

Share