“¿Es nuestro antepasado el Hombre de Orce?” : Descobriment i controvèrsia en una democràcia nova (1982-1997)

Divendres, 14 de novembre de 2014

Miquel Carandell (CEHIC-UAB)

“¿Es nuestro antepasado el Hombre de Orce?” : Descobriment i controvèrsia en una democràcia nova (1982-1997)

El Papus, Siniestro Total, un emergent El Periódico, l’Estat de les Autonomies, o un jove Pepe Navarro, són termes aparenment distants però que ens transporten a una època concreta de la història recent d’Espanya, la d’una jove democràcia que acabava de votar per una majoria absoluta a Felipe González per primer cop. Aquesta Espanya, i sobretot alguna de les seves institucions, necessitaven també un gran descobriment científic, un descobriment que fos espectacular i atractiu pels mitjans de comunicació i el gran públic. Com intentaré argumentar en aquesta xerrada, aquest gran descobriment va ser l’anomenat Home d’Orce, que va sorgir en un context polític i mediàtic molt fèrtil per a la notícia de ciència. Ara bé, un any més tard, les coses es van torçar i una forta polèmica va esclatar. El descobriment mediàtic va desembocar en una atenció inusitada a una controvèrsia científica que s’allargaria durant anys i donaria als mitjans de comunicació un paper crucial en la validació i desenvolupament del coneixement científic.

En aquesta xerrada vull recórrer cronològicament la història de l’Home d’Orce, cas principal de la meva tesi, mentre, a la vegada, plantejo les qüestions historiogràfiques que el seu estudi treu a la llum per tal de discutir-les en profunditat.

Share