Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX

Dimarts 16 de desembre, 19:00

Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX

a càrrec de Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF-CSIC)

Lloc: Institut d’Estudis Catalans

 

El Museu Martorell, localitzat dins el Parc de la Ciutadella i inaugurat l’any 1882, fou el primer museu públic de Barcelona. Amb les seves col·leccions i els seus donants, constitueix un valuosíssim testimoni local de l’aliança entre ciència i nació que es va gestar a tota Europa i Amèrica des de finals del segle XIX i durant tot el segle XX i que ha arribat fins als nostres dies. En aquest col·loqui reconstruirem els espais del Museu Martorell per fixar-nos en les seves etapes iniciàtiques, observarem com les col·leccions eclèctiques d’aire colonial foren deixant pas a un projecte de representació del patrimoni natural d’una nació catalana en fase de construcció, veurem com aquest projecte cresqué en tal mesura que sobrepassà els murs del Martorell i anà a ocupar altres espais dins del Parc, veurem també de quina manera el museu fou un element de modernitat per a la ciutat i al mateix temps l’instrument d’una comunitat científica militantment catòlica, conservadora i catalanista.

 

El fet d’explorar les històries que s’amaguen rere l’origen i el trànsit dels objectes que el museu ha anat acumulant des de fa més de 130 anys, ens ha de permetre considerar la importància patrimonial del conjunt de les col·leccions i els espais científics dins del Parc de la Ciutadella. Un patrimoni que es troba en un moment crític que caldrà superar amb un debat obert i amb vocació pública i plural.

Share