Col.loqui de la SCHCT a Osona: “Dominació i llibertat espiritual: l’exercici psicològic com a instrument polític i social”.

Coordinadors: Pasqual Bernat (CEHIC)  i Annette Mülberger (CEHIC).

Fa temps que la història de la ciència mostra les funcions ideològiques i polítiques de les accions realitzades per científics o en nom de la ciència, en diferents moments de la història. No hi ha una ciència neutral i allunyana de les dinàmiques socials, i menys quan es tracta de influir psicològicament en la ment dels altres. El cicle planteja tres exemples d’aquesta interacció entre ciència i societat en relació a les activitats portades a terme a la presó i dins de les sessions espiritistes. En el primer cas es tractava de explorar i corregir la ment del presoner i en el segon de descobrir les capacitats desconegudes o “paranormals” de la ment que permeten captar el pensament d’un altre persona o missatges de ultratomba. Els tres exemples aporten informació sobre episodis de la història local del nostre país dels anys abans i després de la Guerra Civil.
A la primera conferencia Òscar Montero mostrarà l’estratègia d’intervenció per part de diferents agents socials a la presó Model de Barcelona, entre 1900 i 1936. En aquells anys hi havia uns patronats catòlics i alguns metges, concretament un antropòmetre i un psicòleg, que intervenien de forma sistemàtica en la correcció del reu buscant l’exercici de una influencia psicològica i moral. Els documents que ha trobat a la seva recerca, descriuen física i psicològicament alguns dels presoners i fan una distinció entre presos corregibles i incorregibles, així com persones normals i anormals.
En una segona conferència, Andrea Graus presentarà les interaccions que les creences espiritistes tenen sobre la tasca d’un metge i polític lleidatà de reconegut prestigi. Com molts del seus contemporanis, Humbert Torres es va interessar pel espiritisme i la metapsíquica (o avui anomenada parapsicologia). Camp al qual va contribuir amb traduccions, publicacions pròpies, conferències i la organització i participacions en sessions. Quan en 1934 es va celebrar el segon congrés internacional no només va ser un orador i propagandista actiu, sinó es era considerat com una de les més prestigioses veus de l’espiritisme al nostre país.
Una tercera conferència presentada per Mònica Balltondre tractarà del paper que va exercir un caputxí dins la presó franquista. Analitzarà el seu discurs i la seva intervenció com a autoritat moral i psicològica en els presos. El diari que aquest sacerdot va escriure ens permet estudiar el seu exercici pastoral amb els represaliats polítics que afrontaven l’execució. A més, Balltondre mostrarà com les seves accions van tenir conseqüències en la construcció ideològica del règim i la configuració dels seus significats durant el primer franquisme.

Les conferències tindran lloc a Vic, en el marc de la col·laboració establerta entre la SCHCT i l’Agrupació Astronòmica d’Osona.

Ponents:

Mònica Balltondre, (Facultat de Psicologia/ UAB) “La pastoral negra. El paper del sacerdot en les presons de la primera repressió franquista”. 14/10/2014, Vic. Més informació.

Òscar Montero (CEHIC/UAB) “Bentham a la Presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència”. 02/12/2014, Vic. Més informació.

Andrea Graus (CEHIC/UAB) “Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme”. 03/02/2014, Vic. Més informació.

Share